Ukkonen

Eikö Vessönet toimi?

Pamela ja Teet saavat harvoin puheluja tilaajilta. Mutta silloin kun puheluita tulee, niin useimmiten kysytään ”Toimiiko Vessönet? Kymmenen vuoden aikana Vessönetin toiminnassa on ollut vain yksittäisiä katkoja. Keskeytykset ovat johtuneet Telian tekemistä huoltotoimenpiteistä Nygårdissa tai Porvoon Aunelassa. Vessönet on myös vuosien saatossa uusinut laitteistoaan. Viimeksi vaihdettiin osuuskunnan UPS:it Svenskborgissa ja Sondbyyssä keväällä 2020. Katko kesti noin kaksi minuuttia, ja kaikki tilaajat olivat saaneet tästä ilmoituksen tekstiviestinä.

Jos Vessönet ei toimi kotona, johtuu tämä monesti WLAN reitittimestä, joka on saanut hepulin tai yksinkertaisesti mennyt rikki. Usein myös reitittimeen linkitetyt laitteet ovat voineet kadottaa IP-osoitteen, ja asia on helppo korjata uudelleenkäynnistämällä reititin vetämällä pistoke seinästä.

Pamela arvelee, että reitittimet, joissa on paljon hienoa tekniikkaa, kestävät vain tietyn määrän sähkökatkoksia ja niin kutsuttuja sähköpiikkejä. Mediamuuntimet ja niiden sähkönsyöttöjärjestelmä eivät myöskään kestä epävakaata sähkönsyöttöä. Sähkökatkokset saavat reitittimet väsymään ja aikaa myöden ne menevät rikki, ellei niitä suojaa UPS:lla. Ukkonen voi toki rikkoa myös UPS-laitteen, mutta se on harvinaista.