FRÅGOR & SVAR


Hur beställer jag en anslutning?
Genom att först ansöka om medlemsskap i andelslaget Vessönet Anl. Osk. Länk till blanketten finns i menyn till vänster.

Hur snabbt kan jag få min anslutning?
Länk om Vessönets täckning hittar du i menyn till vänster. Om du har huskabeln grävd från kopplingspunkt till huset, kan du koppla in dig genast.

Varför är anslutningsavgiften 2 400?
Styrelsen har resonerat sig fram till en anslutningsavgift om 2 400 euro med en budget som ska täcka hela fiberprojektet på Vessö. Vessö har en besvärlig terräng och avståndet mellan fastigheterna är långa så det går åt många grävtimmar och mycket kabel för att kunna göra stomnätet klart. Vårt mål är att inte göra vinst utan att erbjuda 100 M till lägsta möjliga kostnad.

Kan min firma vara medlem
Vi rekommenderar att medlemskapet inklusive fiberreserveringen riktas till en privat person, d.v.s. sammma person som äger huset. Om huset byter ägare är det lättare att överföra medlemskapet till den nya ägaren om privat personer gör det än att blanda in företagsbokföringen i det. Dessutom behövs alltid firmans fullmakt då person ska representera firmans medlemskap. Men anslutningen lönar det sig såklart att ta på firmans bekostnad.

Kan jag få min anslutningen på avbetalning?
Javisst. Vessönet kommer att erbjuda finansiering, men du kan såklart också kontakta din bank för ett lån på 24 eller 36 månader.

Varför innehåller anslutningsavgiften ingen moms?
Eftersom anslutningsavgiften är återbetalbar om fastigheten upphör och överföringsbar till ny ägare (läs Vessönets stadgar) är den enligt momslagen mervärdesskattefri. Samma gäller även anslutningsavgifter för el, vatten och avlopp.

Hur kopplas kabeländan till huset?
Läs vår beskrivning.

Behöver jag betala någonting till telefonbolaget?
Efter att du är uppkopplad till Vessönet behöver du inte längre din ADSL-anslutning. Billiga telefonsamtal kan man också göra via IP-telefoni och Skype, med Skype dessutom med rörlig bild.

Vad betyder det där med talko?
Andelslagets mål är att hålla kostnaderna nere och det betyder att vi behöver en massa hjälp. Vi föreslår att när den optiska kabeln kommer till byn, så ställer alla berörda upp med att planera hur vi ska dra kablarna till fastigheterna. Det behövs markägarnas godkännande och det är bra att veta var det finns nergrävda ledningar från tidigare. Vi behöver också traktorhjälp o.s.v. Det här är verkligen någonting vi gör för framtiden och för alla vessöbors bästa!

Har jag rätt till hushållsavdrag?
Javisst, du är berättigad till hushållsavdrag för grävarbete och installation på din tomt, men ej tekniskutrustning.

Var finns Vessönets central?
Vessönets byaväxel är uppkopplad till Soneras central i Nygård via Nebula.

Hur finansierar Vessönet byggandet?
Vessönet finansierar kabeldragningarna med medlems- och uppkopplingsavgifter från våra kunder. Borgå stad har beviljat oss s.k. skärgårdspengar år 2011-2014. Dessutom har vi fått EU-stöd.

Kan jag se på TV via fiberkabeln?
Javisst! Läs mera här. Med ett Vessönet abonnemang kan du njuta av den nya tv-tekniken, som t.ex. HD 3D. Om du har en SmartTV så kopplar du den till Vessönet och kan njuta av allt innehåll som kräver snabb uppkoppling.

Kan fiberkabeln skadas av t.ex. tjälen?
Vessönets fiberkabel grävs eller plogas ner på ca 70 cm djup. Där det behövs används skyddsrör. På samma sätt byggs också de stora operatörernas fibernät eller fibernätet till telemasterna.
Kablarna uppfyller IEC standarden och är skyddade också för tjälen. Fibern kan gå sönder om den t.ex. grävs av.

Fungerar Vessönet om det blir strömavbrott
Vessönets byaväxel finns bakom en UPS som fungerar under flera timmar efter strömavbrott beroende på belastningen. Om din WLAN också har en UPS kommer ditt hemnät att fungera under strömavbrott.

Kan routern kopplas till husets antenn-nät?
Routern kan kopplas till husets antennkablar, men det är inte att föredra. Dessutom krävs en extra apparat som kostar ca 200 euro, vilket kan bli betydligt dyrare än att dra kablar i huset. Moderna smart-tv apparater fungerar trådlöst eller med kabel.

Hur många datauttag ska jag ha per rum?
Vi rekommenderar två uttag per rum för hemma nätverket. Då har du bekvämt använda tv eller annan apparat samtidigt. I hjälpkök eller tekniskt uttrymme är det bra att ha uttag. Men idag fungerar också de flesta apparater också trådlöst. Vessönets fiberrouter fungerar också trådlöst.

Vad betyder "Andelslaget har rätt att röra sig utan ersättning på medlems egendom då nätverket byggs, repareras eller förbättras"?
Det här är en s.k. "standard fras" som finns i anslutningsvillkor också hos elbolag och dylika infrabyggare. Såklart kontaktas abonnenten på förhand och andelslagets strävan är att inte behöva röra sig på abonnentens tomt. Det är i allas intresse att anslutningen fungerar.

Ökar strålningsrisken om man har trådlöst hemma?
Vessönets router som ingår i kopplingspaketet har trådlös WLAN. Om du är rädd för strålningen så kan du koppla ur antennen. Genom att bygga ett fast nätverk hemma minimerar du strålningen, men tyvärr så kan du inte bli kvitt den mobila strålningen från t.ex. mobilmasterna utomhus.

Varför visar telefoner och pekplattor lägre hastighet?
Det beror på att mobila grunkor har maximihastigheter mellan 10-40 mbit/s, d.v.s. det är den mängd data som de förmår att ta emot.

Min dator visar inte 100/100 mbit/s?
Vessönets 100/100 Mbit/s är en nominell maximihastighet. Hastighetsmätare som finns på nätet fungerar med flash och när hastigheten börjar stiga över 30-40 mbit/s så orkar inte heller flashen med i svängarna. Pekdatorer och mobiltelefoner visar betydligt lägre hastigheter än "äkta" datorer. Om din dator är gammal så är den också långsammare än en ny. Också en ny dator kan vara långsam om den har ett "sämre" nätkort eller långsam processor/hårdskiva. Om datorn har många program samtidigt öppna som du kör testet så kommer hastighetsmätaren att reagera på det. Virusskyddet kan också bromsa farten, och det är ju bara bra att skyddet undersöker grundligt dataflödet! Mät med många olika mätare och många gånger så får du en uppfattning om medelhastigheten. Trådlöst ger också sämre hastighet än fastuppkoppling till routern. De trådlösa antennerna brukar orka med ca 50-60 mbit/s om datorn finns i samma rum som fiberroutern. Om det landsomfattande nätet är belastat så är också Vessönet det. Det är helt normalt att hastigheterna växlar från sekund till sekund.

Kan en markkabel hängas i elstolpar
Fiberkabeltillverkarna produceras mark-, luft- och sjökablar. T.e.x. markkablarna kan inte hängas i luften eftersom de har ett metallhölje och skulle vara livsfarliga vid åska. Luftkablarna kan grävas ner i marken men då måste de skyddas av fin sand.

Kommer det flera frågor?
På den här sidan samlar vi alla knivskarpa frågor som berör oss alla. Du kan också skicka frågor per e-post info[ät]vessonet.fi
MEDLEMSÄRENDE:

Välkommen på ordinarie andelsstämma onsdagen den 27.5.2020 kl. 18.00 hos Robert Juslin, Londbölevägen 33. Läs inbjudan.

VESSÖNET PÅ TV

Spotlight to 13.12.2012 kl. 21.00 på YLE 5.

OM VESSÖNET I UUSIMAA 1.9.2012

Uusimaa sammanfattade vårt pressinfo 1.9.2012 så här.

OM 4G I HBL

Läs en bra artikel om Finlands trådlösa framtid av Nisse Husberg

SKÄRGÅRDSSTÖD

Borgå stad beviljade den 7.3.2012 Vessönet skärgårdsstöd 60 000 euro.

NTM-CENTRALENS STÖD

Vessönet har beviljats av NTM-centralen stöd. Projektnummer 15537.

LÄS GUIDEN!

Snabbare på webben - Finland upp till 100 Mbit/s. Ladda ner!

facebook